Microsoft Cortana

Microsoft Cortana
Modifica el valor a Wikidata
Captura de pantalla de Cortana a Windows Phone 8.1
Tipusassistent personal intel·ligent i voice assistant (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Versió inicial2014 Modifica el valor a Wikidata
Versió estable
Android: 365.0.0.0 (28 febrer 2020)
iOS: 3.3.3 (30 novembre 2019) Modifica el valor a Wikidata
Disponible en
EpònimCortana Modifica el valor a Wikidata
Característiques tècniques
Sistema operatiuMicrosoft Windows Modifica el valor a Wikidata
PlataformaWindows Phone 8.1, Windows, Windows 10 Mobile, iOS, sistema operatiu de Xbox One i Android Modifica el valor a Wikidata
Dispositiu d'entradainterfície d'usuari de llenguatge natural Modifica el valor a Wikidata
Equip
Desenvolupador(s)Microsoft Modifica el valor a Wikidata
DistribuidorMicrosoft Store Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Lloc webmicrosoft.com… (múltiples llengües) Modifica el valor a Wikidata


Microsoft Cortana és un assistent virtual desenvolupat per Microsoft per a Windows Phone 8.1,[1]Microsoft Band,[2][3] i posteriorment per a Windows 10,[4] iOS, Android,[5] i Xbox One.

Cortana es va mostrar per primera vegada a la conferència del BUILD de Microsoft (Abril 2–4, 2014) a San Francisco.[6] Es va posar en marxa com un ingredient clau del planificat "canvi d'imatge" de Microsoft pel futur sistema operatiu de Windows Phone i Windows.[1]

El nom de Cortana deriva del personatge homònim de la sèrie de videojocs Halo, franquícia exclusiva de PC i Xbox.

Cortana està disponible en versió beta a tots els usuaris de Windows Phone 8.1 dels Estats Units (anglès nord-americà), Xina (xinès mandarí), i el Regne Unit (anglès britànic). Els usuaris d'alguns països també poden optar a l'alfa per a les versions en anglès, francès, alemany, italià i espanyol de Cortana en Windows Phone a partir de l'agost de 2014.[7][a] En la majoria d'aquests països, Cortana està disponible a partir del programa de Windows Insider a tots dos dispositius, al PC i al telèfon intel·ligent per als usuaris de la vista preestrenada de Windows 10.

Es diferencia de Google Assistant i de Siri (assistent d'Apple) pel fet de ser el primer assistent virtual que inclou una "Llibreta" (Quadern), on guarda tota la informació que té sobre l'usuari: els seus interessos, rutines, etcètera. D'aquesta manera, la informació que el sistema té de l'usuari és fàcilment controlable, podent esborrar tot rastre o introduir a propòsit els seus gustos i altres per millorar el servei. També és el primer assistent que permet als desenvolupadors integrar-se amb ell, permetent utilitzar les seves aplicacions mitjançant la veu.

  1. 1,0 1,1 Foley, Mary Jo «Microsoft's 'Cortana' alternative to Siri makes a video debut». ZDNet, 04-03-2014.
  2. Martin, Julia «Microsoft brings Cortana to wrists with $199 Microsoft Band». Inferse, 30-10-2014. Arxivat 3 de febrer 2019 a Wayback Machine.
  3. Griffiths, Sarah «Microsoft joins the world of wearables: New Band monitors your fitness levels and sleep quality for $199». Daily Mail, 30-10-2014.
  4. «Windows 10: Una nova generació de Windows». Microsoft [[[Redmond, Washington]]] [Consulta: 21 gener 2015]. «L'assistent digital personal Cortana, que va debutar en Windows Phone any passat, ara també estarà disponible a Windows 10 PCs i tauletes [...].»
  5. Whitney, Lance «Microsoft's Cortana crosses over to iOS and Android. Due out this year for Android and iOS, the voice assistant will bring some competition to Apple's Siri and the Google Now app.». CNet, 26-05-2015.
  6. Lau, Chris «Why Cortana Assistant Can Help Microsoft in the Smartphone Market». The Street, 18-03-2014. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2014-09-08. [Consulta: 19 juny 2015].
  7. http://www.wpcentral.com/microsoft-announces-cortana-expansion-china-uk-india
  8. Microsoft «Cortana alpha for Windows Phone 8.1». Windows Phone How-to. Microsoft, 05-12-2014 [Consulta: 18 març 2015].


Error de citació: Existeixen etiquetes <ref> pel grup «lower-alpha» però no s'ha trobat l'etiqueta <references group="lower-alpha"/> corresponent.


From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Nelliwinne